Jarkko Räsänen - Illuusio

Heinola | Heinolan taidemuseo

Jarkko Räsänen kehitti ensimmäisen oman kuvankäsittelyohjelmansa Kuvataideakatemian lopputyönä vuonna 2011, jossa hän opiskeli Tila-aikataiteen osastolla kuvataiteen maisteriksi. Ohjelmalla hän pystyy pilkkomaan valokuvatiedoston ohuiksi siivuiksi ja sommittelemaan siivut uuteen järjestykseen niiden kirkkauden tai värisävyn perusteella. Näin valokuvan alkuperäinen aihe hajoaa abstrakteiksi kuvioiksi. Tutun kohteen sijaan lopputuloksessa korostuvat värit, valo ja rytmi.

“Minua kiinnostaa snapshot-kuvaus. En lavasta valokuvia juurikaan. Otan kuvia hetkistä, joissa on jotain kauneutta. Aloin kuitenkin kaivata valokuviini lisäarvoa, joka kyseenalaistaisi niiden esittävyyden. Monet ystäväni ovat taidemaalareita ja itsekin kiinnostuin maalaustaiteesta. ” Räsänen sanoo.

Räsästä voisi kuvailla digitaaliajan monimediataiteilijaksi. Hän liikkuu valokuvauksen, videon, musiikin ja kuvataiteen leikkauskohdissa.

Illuusio-näyttelyssä hän esittää myös demoscene-alakulttuurista – joka valittiin UNESCO:n aineetoman kulttuuriperinnön luetteloon – tutuilla ohjelmointitekniikoilla tehtyjä valokuvateoksia / digitaalisia maalauksia. Kuva-aineistona hän on käyttänyt tällä kertaa myös vanhempiensa valokuva-arkistoja.
Näyttelyä ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus ja Oskar Öflunds Stiftelse sr.

Jarkko Räsänen (s. 1984, Heinola) on osallistunut useisiin näyttelyihin Suomessa ja ulkomailla, kuten esim. ARS17+ näyttelyyn Kiasmassa, Moskovan 4. biennaaliin ja Ars Electronicaan Linzissä. Hän sai Suomen taideyhdistyksen William Thuring-nimikkopalkinnon 2020 sekä Vuoden nuori taiteilija-tittelin KAK-lakitoimistolta. Räsäsen teoksia on mm. Kiasman, Hämeenlinnan taidemuseon (Vexi Salmi), Valtion taideteostoimikunnan ja HUS-labin kokoelmissa.

Tapahtuma-ajat: 

Ajalla 18.9.–17.10.

  • ti klo 11–16
  • ke klo 11–18
  • to klo 11–16
  • pe klo 11–16
  • la klo 11–16
  • su klo 11–16

Tapahtumapaikka: 

Heinolan taidemuseo

Sijaintikunta: 

Heinola

Käyntiosoite: 

Kauppakatu 4

Postinumero: 

18100

Postitoimipaikka: 

Heinola

Puhelinnumero: 

044 769 4216

WWW-osoite: 

Tapahtuman lisätiedot:

Lippujen hinnat: 

5/4/- €, museokortti

Lipunmyyjät: 

Puhelinnumero: 

044 769 4216