Tapahtuma ei ole enää voimassa.

Luento - Eija Olsson: Ester Helenius

Orimattila | Orimattilan taidemuseo / Kulttuuritalo

Taidehistorioitsija Eija Olsson luennoi taidemaalari Ester Heleniuksesta.

Vapaa pääsy.

Tapahtuman järjestäjät:
Orimattilan taidemuseo &
Orimattilan Pohjola-Norden

****

Ester Emmy Maria Helenius (16. toukokuuta 1875 Lapinjärvi – 12. lokakuuta 1955 Helsinki) oli suomalainen taidemaalari.

"Helenius on naistaiteilijoittemme aatelia. Ura oli poikkeuksellisen pitkä – 60 vuotta – ja menestyksekäs. Tutta Palin kirjoittaa Ester Heleniuksen elämänkertakirjassa Värihurmion palvoja, että taiteilija kohtasi elämänsä aikana sortovuodet, suurlakon, sisällissodan, sotien välisen ajan lamat sekä talvi-, jatko- ja Lapin sodan niitä seuranneine säännöstelyineen. Itsenäisen Suomen pääkieli vaihtui, samoin hänen kielensä suomeen, mutta vasta Pariisissa, jonne hän matkusti peräti 15 kertaa.
---
Ester Helenius on poikkeus naistaiteilijoittemme joukossa siinä, että hän sai jo elinaikanaan tunnustusta: vuonna 1944 Suomen Taiteilijaseuran kunniajäsenyyden ja kolme vuotta myöhemmin Pro Finlandian.
---
Vaikka moni tuntee Ester Heleniuksen vain hehkuvien kukkamaalausten ja -asetelmien tekijänä, hän maalasi paljon muutakin, Keskeisiä aihepiirejä ovat kukkien ohella tanssi, katedraalien sisäkuvat sekä ihmis- ja muotokuvat. On harlekiineja, tanssijoita, kokkeja ja tarjoilijoita työssään, alastomia, peseytyviä naisia, jotka ovat häveliäästi kääntäneet katsojalle selkänsä.
Näitäkin mielenkiintoisempia ovat muotokuvat, joista varhaisimpiin kuuluu suurikokoinen maalaus Ella Murrikista eli Hella Wuolijoesta. Se on maalattu Esterin ja Ellan asuessa opiskeluaikoina huonetovereina professori Taavetti Laitisen luona. Muotokuvan lahjoittivat sen perineet Tuuli Raivio ja Erkki Wuolijoki Helsingin kaupunginteatterille, jonka lämpiössä maalaus on ollut esillä.
Ester Helenius maalasi myös omakuvia, jotka tilasi itseltään ja toteutti ne ammattitaidolla."

-Maija Kauppinen / Naisten ääni -sivusto

Tapahtuma-ajat: 

  • to 19.4. klo 18

Tapahtumapaikka: 

Orimattilan taidemuseo / Kulttuuritalo

Sijaintikunta: 

Orimattila

Käyntiosoite: 

Lahdentie 65

Postinumero: 

16300

Postitoimipaikka: 

Orimattila

Tapahtuman lisätiedot: