Puoli vuosisataa

Lahti | Taidekeskus Taarasti

Aloitin rakentamisen rakentamalla pienoismalleja prof. Osmo Lapon toimistossa Helsingissä syksyllä 1969. Piirtäminenkin oli silloin käsityötä. Sitä kesti aina 90-luvulle asti. Armeijan jälkeen opiskelin arkkitehtuuria Itävallan Grazissa ja Suomen Oulussa, josta muutimme Turkuun 1977. Tärkeimpiä töitä noina aikoina olivat Oulun squash-halli ja Turun Forum sekä Vartiovuorenmäen kerrostalot. Niin ja tietysti opiskelu. Valmistuin arkkitehdiksi 1978. Turussa tutustuin myös puurakentamiseen noin kahden sadan puutaloasunnon saneeraussuunnitelmien kautta. Näyttelystä voisi siis sanoa, että se on käsityönäyttely, mutta sana voisi johtaa yleisön harhaan. Ennen jokainen viiva, jokainen teksti, jokainen kuva piirrettiin käsin ja väritettiin käsin tai siirtämällä värikalvoja. Turusta Lahteen muutimme 1981. Jorma Vesanen pyysi minua auttamaan Savonlinnan kaupungintalon projektissa, jonka hän oli saanut kilpailun voittona.
Lahden ajaksi voisi luonnehtia 80-lukua. Silloin suunnittelimme yhdessä Vesasen ja Pirjo Kinnusen kanssa Lahden Steinerkoulun. Vuonna 1989 perustin oman toimiston, joka sijoittui Rauhalan huvilaan Lahden lämpövoimalan vieressä. Ihan aluksi saimme suunnitella Messilän kellopelin, Lahden Diakoniasäätiön Teemuntalon ja Aholan talon laajennuksen ja saneerauksen. Alku oli reipas ja hektinen, sitä sävytti myös Rauhalan remontti. 90-luvun alku näytti lupaavalta, mutta lama lopetti työt kuin seinään. 90-lukua voisi luonnehtia ajaksi Berliinissä. Sinne lentelin vuosina -92 – 98 kolmen viikon välein. Se aika päättyi katastrofiin, Railin kuolemaan ja konkurssiin eikä vähiten laman ansiosta. Vaikka kävikin huonosti, valmistuivat tuona aikana edellä mainittujen lisäksi osa Paavolan puukerrostaloista ja useat Diakoniasäätiön saneeraustyöt. Monien Lahden töitteni taustavaikuttajana oli silloinen Hakan paikallisjohtaja Aarno Lämpsä. Berliinin toimisto sai toteuttaa kaksi rakennusta: paritalo Berliinin Spandauhun ja kerrostalo Hampuriin, Palmaille 53.
2000-luku on ollut toivon ja nousun aikaa. Paavolan puukerrostalot ja Hennalan puupintaiset kerrostalot valmistuivat yhdessä Skanskan kanssa. Espooseen suunniteltiin Steinerkoulu yhdessä Maarit Holttisen kanssa. Nastolaan sain suunnitella Hakamaan tilan lisärakennukset. Nastolaan muutin 2008. Samana vuonna menimme Leenan kanssa naimisiin. Nastolan kunnan palveluksessa sain olla vuodet 2013 – 15. Nyt tunnen itseni enemmän nastolalaiseksi kuin lahtelaiseksi.
Samalla, kun haluan esitellä muutamia "käsitöitäni", haluan tuoda esille suunnitelmia kohteista, joita ei ole toteutettu. Ehkä eniten niitä on Berliinistä. Rakentaminen on aina yhdessä tekemistä. Suurin osa käsintehdyistä piirustuksista on rullissa arkistossani. Niitä ovat piirtäneet pääasiassa toimistoni silloiset työntekijät. Näyttelyssä on myös mieltäni askarruttavien tuotteiden prototyyppejä pihavalaisimista ja -aidoista. Minulla ei ole koskaan ollut aikaa niiden markkinointiin. Työt ovat todella karkeita nollasarjalaisia.
Tämän vuosituhannen piirustukset olen kuitenkin tehnyt koneella. Ne on arkistoitu Portugaliin, Microsoftin pilveen. Siellä en ole koskaan käynyt. Toinen tallenne on postikortin kokoisilla levykkeillä kotonani. Niille tuntuu mahtuvan vielä toiset parikymmentä vuotta.
Tulevaisuuden suunnitelmissa on roikkunut jo pitkään väitöskirja "kodikkuudesta". Materiaalia tulee ovista ja ikkunoista. Väliin ovat kiilanneet niin oman talon ullakon remontti kuin toimiston muutto. Nyt taas, kun minun on ollut pakko aloittaa elämäni alusta, näyttää siltä, että töitä on tehtävä, jotta selviää remontin veloista. Lähitulevaisuudessa on suunnitteilla neljä omakotitaloa Espooseen. Pieniä laajennuksia ja remontteja sekä suurehko sisustustyö. Itse-ehtoista muotoilua en saata unohtaa. Esim. Lappajärvellä saunatupa, johon liitettiin traktorihalli tai oman pihan Kaivohuone. Ne ovat kohteita, jotka eivät tule heti mieleen muuten kuin selkeän ristiriidan kautta. Ristiriita onkin paras luovuuden lähde niin kuin kriisi on mahdollisuus.

Nastolassa 6.8.2020

Tapahtuma-ajat: 

Ajalla 18.10.–13.11.

  • ke klo 12–17
  • to klo 12–17
  • pe klo 12–17
  • la klo 12–17
  • su klo 12–17

Tapahtumapaikka: 

Taidekeskus Taarasti

Sijaintikunta: 

Lahti

Käyntiosoite: 

Taarastintie 6

Postinumero: 

15560

Postitoimipaikka: 

Nastola

Puhelinnumero: 

(03)7621524

WWW-osoite: 

Tapahtuman lisätiedot: