Tapahtuma ei ole enää voimassa.

Koto-konsertti

Lahti | Pro Puu -keskus

Painovoima toteuttaa Suomi–Japani 100 -juhlavuoden hengessä japanilaisen vesiväripuupiirustusnäyttelyn Pro Puu -galleriassa 4.–31.5.2019. Mukana on harvinaisuuksia yksityisistä kokoelmista, kuten 1900-luvun alun Shin-hanga -taidekauden mestareiden teoksia, joita on Suomessa harvoin esillä.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 100 vuotta siitä, kun Suomen ja Japanin diplomaattisuhteet solmittiin. Juhlavuoden kunniaksi Päijät-Hämeessä järjestetään Japan Weeks - Japanin viikot -kokonaisuus kesäkuussa 2019. Näyttely toimii alustuksena kesän muille tapahtumille esittelemällä taidegrafiikan alaa, jonka juuret ovat syvällä Japanin historiassa.

Näyttelyn puupiirrokset ovat pääosin peräisin 1900-luvun alusta, ajalta jolloin Suomen ja Japanin diplomaattisuhteet saivat alkunsa. Mukana on myös muutama moderni, perinteisten töiden kanssa keskusteleva teos. Suurin osa näyttelyn teoksista edustaa Shin-hanga -taidesuuntausta. Japani oli 250 vuotta ulkomailta eristettynä, ja vasta 1800-luvun lopulla maa avautui länsimaisille vaikutteille. Samaan aikaan kun japonismi villitsi Eurooppaa, länsimaisen kulttuurin tuulet pyyhkivät Japanin yli ja vaikuttivat taiteilijoiden ilmaisuun ja japanilaiseen elämään yleensäkin.

Ainutlaatuiset teokset ovat peräisin taidegraafikko ja kirjataiteilija Tuula Moilasen sekä itämaisen taiteen asiantuntijan, Kitano Art taideliikkeen omistajan Ralf Johanssonin yksityiskokoelmista. Näyttelyä täydentää kaksi Lahden Taidemuseon kokoelmista lainattua teosta. Tuula Moilanen on Suomen Puupiirtäjien Seuran perustajajäsen ja hänet tunnetaan Suomessa japanilaisen puupiirustuksen ja perinteisen paperinvalmistuksen asiantuntijana. Hän asui Kiotossa, Japanissa yli 20 vuoden ajan (1989-2012), jonka aikana hän perehtyi syvällisesti maan kulttuuriin ja taide-elämään.

Näyttelyn järjestämiseen on saatu tukea Suomen Kulttuurirahaston Päijät-Hämeen rahastosta sekä Lahden kaupungilta, ja se on osa Painovoiman Impact Lahti - tekemisen alusta, kulttuurin kohottaja -hanketta.

Tapahtuma-ajat: 

  • to 30.5. klo 13–14

Tapahtumapaikka: 

Pro Puu -keskus

Sijaintikunta: 

Lahti

Käyntiosoite: 

Satamakatu 2 A

Postinumero: 

15140

Postitoimipaikka: 

Lahti

Tapahtuman lisätiedot: