Tapahtuma ei ole enää voimassa.

Pekka Pitkänen – Mieletön maailmankaikkeus

Helsinki | Forum Box

Maailmankaikkeus, mitä se on? Määrittelemätön, käsittämätön, järjetön. Se on jotain mieletöntä, josta on vaikea saada kiinni. Kuvataiteilijalle se on silti kiehtova haaste. Sen voi kuvitella.

Pekka Pitkänen on aiemmin taiteessaan käsitellyt ihmisen historiaa ja sen tarinoita tai esihistoriaa maapallolla, pronssikautta, rautakautta, Kalevalaa. Nyt teemana on maailmankaikkeus. Iso teema se on jopa kuvanveistäjälle, joka Forum Boxin näyttelyllään viettää taiteilijuutensa 50-vuotisjuhlaa.

Pekka Pitkäsen uudet teokset Forum Boxissa ovat oma maailmankaikkeutensa. Kukin kokee ja näkee ne tavallaan. Työ katsoo ihmistä, taiteilija sanoo. Kaikessa näkyy musta, mutta siinä on runsaasti vivahteita. Mustan harmaa-asteikossa elävät kaikki värit ja maailmankaikkeuden valo. Mustaa on myös teosten materiaali, valurauta ja hiili.

Mustaan kytkeytyy ajattomuus, ikuisuus. Loputon tila ja tyhjyys, joka on myös hiljaisuutta. Rauha ja hiljaisuus ovat asioita, joita Pitkänen taiteessaan tavoittelee.
Pimeys ilman päivänvaloa on tilaa, josta todistavat ruumiillisuuttamme suuremmat voimat. Sen hiljaisuudessa voi aistia energian, joka pitää maailmankaikkeutta koossa.
Maailmankaikkeus. Se on myös vahva viitekehyksensä taiteessa ja sen historiassa kulttuurista toiseen. Tässä näyttelyssä se on taiteilijalle hänen elämänsä ja työnsä dokumentointia. Pekka Pitkäsen taiteen keskiöön osuu käsite, jonka ääreen niin monet pohdiskelijat päätyvät. Sen aikaa ei voi mitata seinäkellon lyönneillä.

Teksti: Marja-Terttu Kivirinta

Lue lisää: https://forumbox.fi/exhibition/pekka-pitkanen/
Facebookissa: https://www.facebook.com/events/733613440551529/?

Samaan aikaan MediaBoxissa Seppo Renvallin "Feature", ja julkisivussa Pauliina Turakka Purhosen "Herbarium 2020, Skogstorp, Veckjärvi"

Avajaiset torstaina 15.10. klo 12 – 19, lämpimästi tervetuloa!

https://forumbox.fi

Tapahtuma-ajat: 

Ajalla 16.10.–8.11.

  • ti klo 12–17
  • ke klo 12–17
  • to klo 12–17
  • pe klo 12–17
  • la klo 12–17
  • su klo 12–17

Tapahtumapaikka: 

Forum Box

Sijaintikunta: 

Helsinki

Käyntiosoite: 

Ruoholahdenranta 3A

Postinumero: 

00180

Postitoimipaikka: 

Helsinki

Puhelinnumero: 

050 524 1781

Tapahtuman lisätiedot: